Willem van Aaken

‘Kijken vanuit koe naar rantsoen en niet andersom’

Willem van Aaken heeft als doel om de koeien gemiddeld 3 kilo vet en eiwit per koe per dag te laten geven. Daarbij staat de gezondheid voorop. „Koeien moeten vooral persistent produceren. Met snel pieken krijg je dat niet voor elkaar.” Hij krijgt daarvoor al zo’n 20 jaar begeleiding van AGRI-V.A.K. ”

De ruim 240 melkkoeien van de familie Van Aaken worden dagelijks gemolken met 4 melkrobots. Opvallend daarbij is dat ze in één groep worden gemolken en niet in verschillende groepen. „We voeren toch één rantsoen voor alle melkkoeien. Door ze in één groep te melken ben je flexibeler als er een keer een robot uitvalt of om andere reden de koeien even niet gemolken worden.”


Robotmelken doet van Aaken al vanaf 2013. Sindsdien krijgen ze een PMR-rantsoen met rond de 8 kilo droge stof maïs, aangevuld met gras, perspulp, bierbostel, soja en maismeel. Voor de suikeraanvulling zit er wat appelmelasse in het rantsoen. In de krachtvoer kunnen de hoogproductieven tot maximaal 6 kilo krachtvoer krijgen. De gemiddelde dagproductie ligt rond de 36 kilo melk.

Koesignalen
Van Aaken steunt op de begeleiding van AGRI-V.A.K. „We hadden in het verleden wat problemen met lekspanning en bepaalde hoeken van de stal waar koeien niet graag gingen liggen. Via een veehouder in buurt kwamen we met AGRI-V.A.K in contact. Zij kijken veel breder dan de standaard rantsoenadvisering van de voerleverancier. Vooral het denken vanuit koe signalen spreekt Willem erg aan. „Zij beginnen bij de koe pas daarna naar het rantsoen op papier. De koe geeft zoveel meer signalen af dan je in eerste instantie in de gaten hebt. Al die signalen kun je wat mee. Het helpt om de gezondheid van je bedrijf structureel te verbeteren.” ”

Slim voer inkopen en sturen met mineralen
De melkveehouder noemt als bijkomend voordeel van de onafhankelijke begeleiding dat ze wat meer vrijheid hebben in het aankopen van krachtvoer. „Voor het meel in het rantsoen laten we twee partijen een prijs geven die we vastzetten voor een periode. De goedkoopste mag leveren. Daar pak je toch weer wat voordeel mee.” De mineralen laat Van Aaken op maat maken via AGRI-V.A.K. „Vooral op basis van koekenmerken kunnen ze heel goed aflezen waar koeien behoefte aan hebben. Daarop kan het maatmineraal eenvoudig bijgestuurd worden. Afgelopen jaar hadden we wat gevolgen van Blauwtong en daar hebben we via de mineralen ook op ingespeeld.” Aanvullend wordt er Bovear aan de mineralen toegevoegd om de methaanuitstoot te remmen. Hier krijgen ze een vergoeding voor. „Het is gewoon een rekensommetje. Je merkt er verder niets van bij de koeien.” ”

Drinkwaterkwaliteit, boxbedekking en kuilplanning
Ook op andere gebieden zoals drinkwaterkwaliteit en boxbedekking maakt de veehouder dankbaar gebruik van de kennis van AGRI-V.A.K. Verder vindt hij het erg prettig dat er wordt meegedacht in de kuilplanning. „We lopen de kuilen regelmatig langs om te kijken hoe we uitkomen en welke kuilen we het beste kunnen combineren. Wij voeren vaak jaarrond een mix van twee kuilen. Als je slim combineert hoef je minder bij te sturen.”