Hieronder de actuele items uit onze nieuwsbrieven

Verse mais

Voor meerdere bedrijven is de overgang naar verse mais nabij en is de voederwaarde veelal nog niet bekend. Let vooral op het droge stof verschil dat er kan zijn. Daarnaast wil verse mais eerder dunnere mest veroorzaken en valt de vertering boven de 5 kg droge stof niet altijd mee. Aanvullen met zetmeel uit een andere bron is dan zeker de eerste weken verstandig om de energie voldoende te ondersteunen.

Voederplan

Nu de wintertijd in aantocht is kunnen we de balans weer opmaken. Een voederplan kan hiervoor een duidelijke ondersteuning zijn. Vertrekkende vanuit de kwaliteit en kwantiteit van de aanwezige voedermiddelen. Met het voederplan kunnen we precies aangeven wat we aanvullend nodig zijn voor de melkgevende en groeiende dieren op het bedrijf. Dit niet alleen op kwantiteit maar zeker ook op kwaliteit. Met een goed voederplan voorkomen we het onderste uit de kan. Behoefte aan een plan, bel of mail ons dan.

Herfstig weer

En zo zijn we in de herfst beland. Een omschakeling waar we allemaal even aan moeten wennen. De koeien ook. Open haar en benen die vol lopen en wat meer melk uitliggers zijn daar getuigen van. Houd de krijt er goed op. Toch kan het met het weer in oktober nog alle kanten op. Gras blijft nog wel even groeien. De verteerbaarheid van het gras mag dan niet meer meetellen. Een paar kilo droge stof kan in veel rantsoenen nog net het beetje extra eiwitaanvulling geven wat nodig is. En dit eiwit dient tegelijk als buffer in de pens, vooral bij graskuilen met veel snelle energie (FOS). Dus houd er rekening mee dat wanneer de koeien volledig op stalrantsoen gaan, de pensen weleens overstuur kunnen raken met slappe mest tot gevolg..

Blauwtong

Ook tegen blauwtong zien we aandacht voor vitaminen. Zo worden vitamineboosters aangeboden voor een sneller herstel. Naast vitamine A ook vitaminen die minder in reguliere mineralen voorkomen: K en C. K zorgt voor een betere bloedstolling. Vitamine C helpt de opname van ijzer. C is wel weer een prijzige grondstof. Wij zijn er inmiddels van overtuigd dat een goede dekking van de standaard mineralen en sporenelement0en (met name jodium) de koeien met 3-0 voorstaan qua weerstand en de schade beperkt blijft.

Vruchtbaarheid

We zien momenteel vruchtbaarheidsresultaten met lage drachtscores. Scanners melden dat meer bedrijven onder dan boven de 50 procent van de aangeboden dieren drachtig zijn. Daarnaast zijn er teveel cysteuze koeien. Blauwtong speelt daarbij zeker een rol. Maar ook de gevolgen van de warme dagen van begin augustus. Zorg dat cysteuze koeien snel in beeld zijn. Biedt ook koeien die vroeg in de lactatie de tocht nog niet laten zien aan voor drachtcontrole. Check verder of de belangrijke vruchtbaarheidsmineralen (natrium, calcium, magnesium en selenium) en vitaminen (A en E) goed gedekt zijn. Vooral bij vitamine E zien we nog regelmatig wat gaten vallen.